Triathlon Västs elitgrupp 2021 representeras av Jonas, Jonathan, Axel och Joanna. Här nedan kan du läsa mer om dem samt få tips och inspiration.

Jonas Örarbäck

Vem är du? Jag heter Jonas Örarbäck, är ingenjör till yrket samt triathlet sedan sex-sju år tillbaka. 

– Mål långsiktigt? Seniormedalj på medel- eller långdistanstriathlon. Ev Hawaii-kval om det skulle passa i tid och rum.

– Bästa gren? Historiskt löpning, men idag snarare 50/50 mellan cykel och löp.

– Vilket gren tog det tid att läsa sig älska? Älska är ett starkt ord. Men det tog ett tag att hitta glädjen i simning. 

– Favoritpass? Tröskel i diverse former. En återkommande klassiker är löpintervaller 10-x1000 med relativt kort vila. 

– Tips till den som ska köra sitt första triathlon? Tänk igenom loppet innan – exempelvis hur du tar dig igenom simningen, hur växlingsområdet ser ut, ifall det finns några utmaningar längs cykel- och löpbanan. Skapa en mental bild över hur loppet är tänkt att fortlöpa för att undvika överraskningsmoment. 

– Största tabben du gjort på tävling? Underskattade beskaffenheten av den sydafrikanska asfalten under Ironmantävlingen 2019, som konsekvens blev min nutritionsplan tämligen lidande då jag planterade ett antal flaskor i diverse diken längs vägen.

Jonathan Flod

– Vem är du? Jag heter Jonathan Flod och började med triathlon 2014 men gick med i Triathlon Väst först 2015. Jag har ingen egentlig idrottslig bakgrund utan fick upp intresset för konditionsidrott efter fem gôttiga år på Chalmers när jag ville ha nya utmaningar. Till vardags jobbar jag som mjukvaruutvecklare på Zenuity och mellan träningspassen försöker jag efter bästa förmåga renovera ett hus tillsammans med min bättre hälft. Förra året fick jag möjlighet till stöd i från föreningen genom elitgruppen och i år har jag fått fortsatt förtroende att visa upp klubbens färger!

– Mål långsiktigt? Att förhoppningsvis pröva vingarna i PRO-klassen inom Ironman. 

– Bästa gren? Löpning

– Vilket gren tog det tid att läsa sig älska? Simning (svårt att förklara vår relation som kärlek, men det kanske kommer..)

– Favoritpass? Längre serier runt tröskel.

– Tips till den som ska köra sitt första triathlon? Välj en distans du behärskar och träna därefter.

– Största tabben du gjort på tävling? Som många andra säkerligen har provat så är det att grovt underskatta vätske-/energibehovet och promenera större delen av löpningen under en Ironman. Har även gjort lite materiella tabbar och cyklat med broms som låg mot hjulet..

Axel Rosencrantz

– Vem är du? Jag heter Axel Rosencrantz och fyller 18 i slutet av året. Jag går andra året på Rikstriathlongymnasiet i Motala, där jag kombinerar studier och träning på 4 år. 

– Mål långsiktigt? Långsiktigt är JVM 2021 målet. Ännu längre fram är målet att tävla på VM-serien och världscuper. OS hade såklart också varit häftigt.

– Bästa gren? Cykeln är just nu min starkaste gren.

– Vilket gren tog det tid att läsa sig älska? Går inte att säga. Har aldrig tänkt på det på det sättet, att jag älskar en gren mer än den andra. Det har alltid varit simma, cykla, springa och kommer vara det så länge jag tycker det är kul.

– Favoritpass? Finns några favoritpass, men ett av dem är 30 min progressions löpning.

– Tips till den som ska köra sitt första triathlon? Lär dig frisimma någorlunda. Ha rätt prylar/utrustning, det behöver inte vara det värsta men viktigt att det fungerar. Hitta en tävling som det är rätt nivå på. Om det är första gången, håll det enkelt och kör en mindre tävling med korta distanser. 

– Största tabben du gjort på tävling? Jag har sprungit och cyklat fel några gånger. Även hjälmen har suttit kvar på huvudet ut på löpningen, men då var jag ganska liten.

Joanna Soltysiak

– Vem är du? Jag heter Joanna och kommer från Polen. Jag började träna triathlon i 2014. Från 2017 tävlar jag som PRO/Elite. Jag är polsk mästare på Ironman 70.3. Förutom triathlon jobbar jag heltid som ingenjör på byggarbetsplatsen.

– Mål långsiktigt? Förbättra i alla tre discipliner. Förbättra min återhämtning. 

– Bästa gren? Cykling. Det kommer ganska lätt för mig utan att jag behöver fokusera på detta.

– Vilket gren tog det tid att läsa sig älska? Löpning. Jag jobbar fortfarande på att älska detta…

– Favoritpass?
400-300-200-100 på simningen 
10x200m på löpning
6x6min styrka pass 50 rpm på cykel

Tips till den som ska köra sitt första triathlon? Fokusera på teknik och snabbhet. Lära känna din kropp. Och börja från sprint och olympisk distans, hoppa inte direkt på ironman distans. 

– Största tabben du gjort på tävling? Säkrade inte mina geler på cykel under Ironman Lahti 70.3. Tappade alla efter 1 km och det straffade mig under löpningen.

Vi önskar elitgruppen stort lycka till under säsongen 2021!

Samarbetspartners