Triathlon Väst

Triathlons Västs Elitgrupp

Syftet med Triathlon Västs elitgrupp är att erbjuda en plats där satsande triathleter kan utvecklas tillsammans med likasinnade, men också tillsammans med övriga klubbmedlemmar, för att på så vis skapa en ökad klubbkänsla hos den elit-aktive, men också ge inspiration åt de vanliga medlemmarna.

Vill du söka till elitgruppen?
Se kriterier här >

Elitgrupp 2022

Triathlon Västs elitgrupp 2022 representeras av Jonas, Jonathan och Axel.
Nedan hittar du mer information om elitgruppens deltagare.

Jonas Örarbäck

Jonas Örarbäck, är ingenjör till yrket samt triathlet sedan 6-7 år tillbaka. Det långsiktiga målet är seniormedalj på medel- eller långdistans och ev Hawaii-kval om det skulle passa i tid och rum. Historiskt är löpning Jonas bästa gren, men är idag snarare 50/50 mellan cykel och löp.

Jonas, vilket gren tog det tid att läsa sig älska? Älska är ett starkt ord. Men det tog ett tag att hitta glädjen i simning.

Favoritpass? Tröskel i diverse former. En återkommande klassiker är löpintervaller 10-x1000 med relativt kort vila.

Tips till den som ska köra sitt första triathlon? Tänk igenom loppet innan – exempelvis hur du tar dig igenom simningen, hur växlingsområdet ser ut, ifall det finns några utmaningar längs cykel- och löpbanan. Skapa en mental bild över hur loppet är tänkt att fortlöpa för att undvika överraskningsmoment.

Största tabben du gjort på tävling? Underskattade beskaffenheten av den sydafrikanska asfalten under Ironmantävlingen 2019, som konsekvens blev min nutritionsplan tämligen lidande då jag planterade ett antal flaskor i diverse diken längs vägen.

Jonathan Flod

Jonathan Flod började med triathlon 2014. Han har ingen idrottslig bakgrund utan fick upp intresset för konditionsidrott efter 5 gôttiga år på Chalmers när han ville ha nya utmaningar. Till vardags jobbar han som mjukvaruutvecklare och renoverar på fritiden ett hus. Jonatans långsiktiga mål är att förhoppningsvis pröva vingarna i PRO-klassen inom Ironman. Bästa grenen är helt klart löpning.

Jonatan, vilken gren tog det tid att läsa sig älska? Simning (svårt att förklara vår relation som kärlek, men det kanske kommer)

Favoritpass? Längre serier runt tröskel.

Tips till den som ska köra sitt första triathlon? Välj en distans du behärskar och träna därefter.

Största tabben du gjort på tävling? Som många andra säkerligen har provat så är det att grovt underskatta vätske-/energibehovet och promenera större delen av löpningen under en Ironman. Har även gjort lite materiella tabbar och cyklat med broms som låg mot hjulet.

Axel Rosencrantz

Axel Rosencrantz går andra året på Rikstriathlongymnasiet i Motala, där han kombinerar studier och träning. Axels långsiktiga mål är JVM 2021. Ännu längre fram är målet att tävla på VM-serien och världscuper. Cykeln är Axels just nu starkaste gren.

Axel, Vilket gren tog det tid att läsa sig älska? Går inte att säga. Har aldrig tänkt på det på det sättet, att jag älskar en gren mer än den andra. Det har alltid varit simma, cykla, springa och kommer vara det så länge jag tycker det är kul.

Favoritpass? Finns några favoritpass, men ett av dem är 30 min progressions löpning.

Tips till den som ska köra sitt första triathlon? Lär dig frisimma någorlunda. Ha rätt prylar/utrustning, det behöver inte vara det värsta men viktigt att det fungerar. Hitta en tävling som det är rätt nivå på. Om det är första gången, håll det enkelt och kör en mindre tävling med korta distanser.

Största tabben du gjort på tävling? Jag har sprungit och cyklat fel några gånger. Även hjälmen har suttit kvar på huvudet ut på löpningen, men då var jag ganska liten.

Jonas Örarbäck

Jonathan Flod

Favoritpass? Längre serier runt tröskel.

Joanna Soltysiak

Joanna började träna triathlon 2014 och tävlar som PRO sedan 2017. Joanna är ursprungligen från polen och är dessutom polsk mästare på Ironman 70.3. Förutom triathlon jobbar hon heltid som ingenjör på byggarbetsplatser. Hennes långsiktiga mål är att förbättra sig i alla tre discipliner samt förbättra sin återhämtning. Joannas bästa gren är cykling, som kommer ganska lätt för henne utan att hon behöver fokusera på detta.

Joanna, Vilken gren tog det tid att läsa sig älska? Löpning. Jag jobbar fortfarande på att älska detta.

Favoritpass? 400-300-200-100 på simningen , 10x200m på löpning, 6x6min styrka pass 50 rpm på cykel

Tips till den som ska köra sitt första triathlon? Fokusera på teknik och snabbhet. Lära känna din kropp. Och börja från sprint och olympisk distans, hoppa inte direkt på ironman distans.

Största tabben du gjort på tävling? Säkrade inte mina geler på cykel under Ironman Lahti 70.3. Tappade alla efter 1 km och det straffade mig under löpningen.

Axel Rosencrantz

Elitgrupp

Kriterier inför 2022

Distans Brons Silver Guld
SM Sprint Deltaga Topp 10 Topp 5
SM Olympisk Deltaga Topp 10 Topp 5
SM Medeldistans Deltaga Topp 10 Topp 5
Svenska Cupen Deltaga Topp 5
Ironman <115% av vinnartid* <110% av vinnartid*

*Om det inte finns PRO´s av ditt kön så används medeltid från senaste 3 åren.

Vilka omfattas av elit-/tävlingsstödet?
Guld: De som uppfyller kraven för guldnivån inom Senior eller Juniorklass.
Silver: De som uppfyller kraven för silvernivån inom Senior eller Juniorklass.
Brons: Alla som vill köra seniorklass/juniorklass omfattas av brons.
Den som uppfyller kraven för en viss nivå kan till nästkommande säsong ansöka om att ta del av det elit-/tävlingsstöd som erbjuds. Klubben kommer inte agera uppsökande.

Förväntningar på de som utnyttjar stödet:
– Alla som utnyttjar klubbens elitstöd förväntas tävla i klubbens namn och representera klubben i den utsträckning det går.
– Silver- & Guldgruppen förväntas engagera sig mer i klubbens verksamhet och vara ledare på minst två pass per år.
– De som utnyttjar elitstödet uppmuntras att delta på klubbens träningar och träningsläger i den mån de kan.
– Kontakta elitgruppen@triathlonvast.se vid frågor eller för mer info om elitstödet.